Mont St-Michel werelderfgoed een topper, en 35 km verder St-malo zeker een bezoek meer dan waard

Normandië en de geschiedenis gaan hand in hand. Van de Vikingen en Willem de Veroveraar tot de invasie in de Tweede Wereldoorlog, ze hebben allemaal duidelijke sporen achtergelaten in het landschap. Deze sporen zijn zeker de moeite waard om te ontdekken.

De verovering van Engeland zorgde in de eeuwen daarna voor veel Engelse invloeden in Normandië. In 1204 werd Normandië veroverd door Frankrijk.

Zo ook Willem de Veroveraar, een van de nakomelingen van Vikingenleider Rollo. Willem staat bekend als de laatste man die ooit succesvol het Verenigd Koninkrijk is binnengevallen.Dit was alweer in 1066.Tijdens diezelfde periode bouwden de paters van de Mont Saint Michel, op een ruwe rotstop en onder bescherming van de heilige Michiel een enorme abdij.

Normandië ontleent zijn naam aan de Noormannen, ofwel de Vikingen.Deze beruchte plunderaars uit Denemarken en Noorwegen kwamen in het jaar 911 aan in Normandië.Daar stichtten ze onder leiding van Rollo de eerste nederzettingen in het Hertogdom Normandië. De Vikingen mengden zich met de lokale bevolking en binnen enkele generaties spraken de Noormannen alleen nog Normandisch.Er zouden er vele in die soort volgen, want Normandië bleek bijzonder meditatief! In die periode leed de regio enorm onder de gevolgen van de honderdjari oorlog met Engeland en de vele godsdienstoorlogen. Dat laatste is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de Normandiërs zich eerder lieten bekeren tot het protestantisme dan de rest van Frankrijk. Tijdens het begin van de honderjarige oorlog, in 1346, veroverden de Engelsen Normandgië weer terug tijdens de slag bij Crécy, maar in 1415 verloren de Britten het gebied definitief aan Frankrijk.